Årsberättelse 2001

Biodlarna i Mölnlycke har inlett det nya millenniet med fortsatt intensivt arbete för att väl förberedda kunna möta framtidens prövningar och glädjeämnen. De sista åren på 1900-talet ägnades åt att göra det möjligt för alla intresserade att anskaffa snälla, svärmtröga och flitiga bin. Genom tillkomsten av parningsstationen på Styrsö, som startade 1999 i privat regi och redan år 2000 blev officiell SBR-parningsstation för Buckfastbin, har ett stort steg tagits mot förverkligandet av detta mål. Arbetet fortsätter genom föredrag, möten, kurser och studiecirklar på olika nivåer. I samarbete med SBR, distriktsförbund, andra föreningar och biodlare från många platser i Västra Sverige och med stöd av Föreningen Svensk Buckfastavel fortsätter vi med gott mod för att möta det nya millenniets utmaningar.

Biåret 2001 inleddes med en normal höst och vinter, omväxlande mellan plus- och minusgrader, men i mars 2001 slog vintern till med ovanligt långvarig kyla. Bisamhällena kom igång hyggligt först i april månad, men från mitten av maj till mitten av juni inträffade ett väderbakslag. Ingen enda dag i Göteborgstrakten under denna tid steg temperaturen över tjugo grader. Bistyrkan gick tillbaka, och en del samhällen måste nödfodras i juni månad. Drottningodlingen blev naturligtvis också lidande under sådana förhållanden. Sedan följde en värmeperiod, och hallondraget blev kort men rikligt. Detta hjälpte föga, eftersom många bisamhällen hade brist på dragbin. Även juli månad var varm och skön, och gav rikligt drag från lind på många platser. På grund av den goda värmen torkade ljungdraget bort.

Årsmötet to. 16 nov. 2000 ägde rum i Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Avgående ordföranden Allan Borlid avtackades efter tio år som ordförande och avgående sekreteraren Kerstin Jönsson efter åtta år  som sekreterare av tillträdande ordförande Carl-Erik Dahlberg. Kvällen avslutades med en diskussion under Egon Anderssons ledning om erfarenheter från årets drottningodling och parningsstationen på Styrsö.

Mötesverksamheten år 2001. En kort redogörelse för genomförda möten och andra aktiviteter följer nedan. Mera information och många vackra bilder finns på föreningens hemsida på Internet.

To  1 mars  kl. 18.30 

Wendelsbergs Folkhögskola i Mölnlycke. Föredrag av Ulf Gröhn: ”Avelsarbete igår, idag och i morgon”.  Mötet anordnades i samarbete med biodlarföreningarna i Lindome, Landvetter, Partille, och Rävlanda. Det var fjärde året i rad som vi anordnade ett sådant större föredragsmöte. Ett fyrtiotal personer lyssnade med stort intresse till Ulf Gröhns föredrag i folkhögskolans vackra aula, och därefter blev det en trevlig eftersittning med supé.

 

Må 19 mars kl. 19.00

Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke. Göteborgsgruppen inom Föreningen Svensk Buckfastavel hade möte om avelsarbetet i Göteborgsregionen under ledning av sammankallanden inom gruppen Egon Andersson.
 

To 26 april kl. 19.00

Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke.  Praktiskt arbete i bigården. Egon Andersson informerade bland annat om vårundersökning, lämplig tid för bisamhällets utvidgning, märkning och vingklippning av drottningen samt hur man undviker svärmning genom förebyggande åtgärder, främst val av lämpliga drottningar. Även bildandet av avläggare behandlades. Kaffe/the med tilltugg samt livlig diskussion avslutade kvällen.

28 april-1 maj

Trädgård i Väst  på Liseberg.  Distriktsförbundet hade en monter om biodling där. Tony Persson och Roland Klerfors från vår förening var med bland utställningsvärdarna och rapporterar om stort intresse från besökarna.

Ti 15 maj kl. 18.00

Hos Åke Aronsson, Greggered i Lindome. Gemensamt möte med Lindome bf. Egon  Andersson visade sin nyaste bigård. Alla deltagarna (cirka tjugo personer) kunde bland annat se Egons speciella yngelrumsramar i format 1,5 Langstroth (även kallad Dadant plus eller Egon special, välj själva!) och plastlådor av typ Eko-bi-lådan (material: cellplast av polystyren). Värdfolket bjöd på smörgås och öl/vatten och kaffe/the med tilltugg. Allt var mycket trevligt och gott. Många frågor ställdes av deltagarna.

Lö 26 maj kl. 10.00

Råda Säteri, Mölnlycke. Egon Andersson informerar och förevisar i sin bigård på Råda Säteri under rubriken: ”Para dina drottningar på Styrsö”.Vi blev visade hur parningskassetterna bäst används och vad man bör tänka på när de ska skickas till parningsstationen. Hur man använder en ”snabbkokare” eller startlåda för att bina snabbt ska starta att dra upp vice-celler förevisades också. Ett antal samhällen inspekterades och ingen blev stucken.

 

To 30 aug. kl. 19.00 

Benarebyv. 54, Mölnlycke. Invintringsmöte hos Carl-Erik Dahlberg. Ett 25-tal biodlare hade mött upp. Carl-Erik började med en praktisk demonstration av en ”biblåsare”. Därefter visade Egon hur man fodrar in bina med hjälp av en skattlåda som läggs ovanpå spärrgaller. I lådan läggs sedan en plastpåse och ett bakstycke för att göra bi-gång upp till fodret. Spärrgallret är viktigt, för annars kan bina bli klämda under fodret. Lägg bubbelplast ovanpå fodret, så att plasten flyter ovanpå. Detta skyddar bina från att drunkna.  Sedan följde aktiviteter inomhus. Värdfolket bjöd på kaffe/the och bröd. Invintring diskuterades, bl.a. antal ramar och hur mycket sockerlösning det ska vara. I våra trakter ska det vara måttlig isolering, men god ventilation nertill. Mot möss kan man skydda sig med hjälp av spärrgaller under yngelrummet. Föreningens nyinköpta refraktometer provades och jämfördes med flera andra refraktometrar av äldre och nyare modeller. De olika instrumenten visade lika värden så när som på någon tiondels procent. Torkning av honungsramar i rum med luftavfuktare och fläkt visades för dem, som var särskilt intresserade av detta.

Lö 22 sep. kl. 11.00-14.00

Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke. Honungens dag, som traditionsenligt äger rum på Råda hembygdsgård, var lyckad även i år. Ett samarrangemang mellan hembygdsgården och Mölnlyckeortens biodlarförening. Biodlareföreningen säljer honung och andra produkter som har med bin och honung att göra. Hembygdsgården visar sina saker och säljer nybakat bröd och har kaffeservering. En demonstrationskupa fanns på plats så att besökare kunde se både drottning och arbetsbin. Fina planscher från årets nybörjarkurs visades.  Broschyrer om bin och honungsrecept fanns också. Allan gjorde ett stort jobb med försäljning. Som vanligt såldes många burkar. Vi tackar honungsleverantörerna Ingvar Einemark och Roland Klerfors. Honungens dag är ett viktigt tillfälle för föreningen att visa att vi finns, samt att väcka intresset för biodling.

Nästa årsmöte blir To 15 nov. kl. 19.00 på Hembygdsgården, Solsten i Mölnlycke.

Styyelsen har under verksamhetsåret bestått av ordf. Carl-Erik Dahlberg, v.ordf. Egon Andersson., sekr. Tony Persson, kassör Anders Liljebladh samt övriga ledamöter Allan Borlid och Bert Sandberg och suppleanter Roland Klerfors och Hans Wedberg. Styrelsen har hållit fyra protokollförda sammanträden. Förutom löpande ärenden har en ny arbetsplan för styrelse och funktionärer inom föreningen tagits fram. Föreningen är därmed väl rustad att möta framtiden, och förberedd för den ökning av medlemsantalet som är önskvärd ur olika synvinklar.

Avelsutskottet har bestått av Egon Andersson, Allan Borlid, Hans Wedberg och Carl-Erik Dahlberg. Utskottet har inte sammanträtt under året, men en ny inventering av bisamhällena i Mölndals och Härryda kommuner planeras att utföras i samband med årsrapporterna. Inventeringen sker i samarbete med berörda grannföreningar. Förhoppningen är, att vi denna gång skall komma upp till det stipulerade målet ”nittio procent Buckfastbin” inom renparningsområdet. Når vi detta mål, kan avelsutskottet börja planera för ett ännu bättre avelsarbete inom området ifråga.

Honungsbedömningskommittén har bestått av Allan Borlid, Anders Liljebladh och Roland Klerfors.

Revisorer: Mats Eskilson och Stig Jarl. Revisorssuppleant: Lars Alfredsson.

Hemsidan på Internet har varit tillgänglig hela året under adress:   http://welcome.to/biodlareforeningen , Webbmaster har varit Anders Liljebladh.

Nybörjarkursen leddes av Hans Wedberg, och hade fyra deltagare. Som värdar för bigårdsbesök medverkade dessutom Anders Liljebladh och Carl-Erik Dahlberg.

Samarbete med andra föreningar och med myndigheter. Mölnlycke biodlarförening har under året haft gott samarbete med riks- och distriktsförbund samt med biodlarföreningarna i grannskapet. Speciellt vill vi nämna Lindome Biodlarförening, där vi sedan gammalt har många vänner och flera gemensamma programpunkter. Vi har också ett värdefullt samarbete med Råda Hembygdsförening, och i avelsfrågor med Föreningen Svensk Buckfastavel. Nämnas bör även uppmuntran och visat intresse från berörda kommuner, dvs. Göteborg, Mölndal och Härryda kommuner.

Representation. Föreningen har representerats av ordföranden Carl-Erik Dahlberg vid distriktsförbundets årsmöte i mars och vid ordförandekonferens i oktober 2001. Vice ordföranden Egon Andersson har varit avelsråd i distriktsförbundet och suppleant i distriktsstyrelsen samt även föreståndare för SBR-parningsstationen på Styrsö. Egon är även suppleant i styrelsen för Föreningen Svensk Buckfstavel.

Medlemsantalet. Det finns fyra slags medlemmar i föreningen:

Hedersmedlemmar 1

Fullbetalande SBR-medlemma 27

Familjemedlemmar 2

Stödjande medlemmar  5

Totalt 35

Jämfört med föregående år innebär detta en ökning med 1 person..

Årsrapporter har fram till den 10/11  lämnats av 26 medlemmar som rapporterar 147 bisamhällen, en ökning med 16 samhällen jämfört med år 2000. Av dessa är 101 bisamhällen placerade i Härryda kommun och 18 i Mölndals kommun samt i övriga kommuner tillsammans 28 stycken. Medelskörden enligt rapporterna beräknas till 15,0 kg/samhälle. Detta genomsnitt avser alla rapporterade bisamhällen oavsett var de finns uppställda.

Föreningens ekonomi framgår av upprättade balans- och resultaträkningar, som vi hänvisar till.

Under det gångna verksamhetsåret har Mölnlycke Biodlarförening befäst sin ställning som ledande vad det gäller avelsarbete i Västra Sverige. I förhållande till föreningens storlek har utbildningsverksamheten varit omfattande. Styrelsens uppfattning är, att biodlarna i Göteborgstrakten är lyckligt lottade beträffande förutsättningarna för biodling i vår del av Sverige. Ingen behöver numera avstå från att ägna sig åt biodling på grund av ilskna eller svärmlystna eller på annat sätt svårskötta bin. Inom en snar framtid kommer varroakvalstret att nå våra trakter. Det finns redan på många platser i Västra Götalands län, och det närmar sig oss från tre håll samtidigt. Fortfarande finns det kanske inom biodlarkåren personer, som helst vill pröva sig fram till egna kunskaper på egen hand. I framtiden kommer det dock att bli ännu viktigare att lära av varandra, och här vill föreningen göra en insats. Endast med beprövad kunskap, samarbete och öppenhet för nya idéer kan vi trygga framtiden för svensk biodling, både som hobbyverksamhet och som näring. Att lära av både egna och andras misstag gör livet lättare. Det är däremot inte nödvändigt, att göra alla misstag själv. Styrelsen vill härmed uppmana såväl nuvarande som blivande biodlare och andra intresserade personer att göra en insats i detta arbete genom att bli medlemmar i vår förening. Med förenade krafter gå vi starkare framtiden tillmötes.

Mölnlycke den 15 november 2001

STYRELSEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.